ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

1-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

1.1-       Στέγαση των αστέγων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους άδειων κτιρίων του δήμου και σίτιση τους.

1.2-       Δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου φορέα (δήμος με δημότες) που θα προωθεί την κοινωνική πολιτική. Θα περιλαμβάνει δράσεις όπως:
-κοινωνικά εστιατόρια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φροντιστήρια, κοινωνικά ιατρεία
-κοινωνικές αγορές χωρίς μεσάζοντες (για παραγωγούς)
-δημιουργία δικτύου συνεργασίας με καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και για προστασία από μεταλλαγμένα προϊόντα
-τράπεζα χρόνου, ανταλλακτήρια προϊόντων
-προστασία λαϊκών αγορών από κυβερνητικές πρωτοβουλίες κατάργηση τους, κ.α

1.3- Τρίτη ηλικία: Επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ με άλλη φιλοσοφία, με αυτοδιαχειριζόμενη λογική και πρακτική. Υποστήριξη των δράσεων βοήθειας στο σπίτι.

1.4- Νεολαία: Ανά συνοικία δημιουργία σε κτίρια του δήμου στέκια νεολαίας (αυτοδιαχειριζόμενα) υπό μορφή πολιτιστικού στεκιού αναψυχής, εκτός καφετεριών και νυχτομάγαζων.


4-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

4.1- Προστασία και ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών υγείας

4.2- Ενίσχυση και επαύξηση των κοινωνικών ιατρείων

4.3- Ενίσχυση των δημοτικών υποδομών υγείας, με παράλληλη μελέτη για δημοτικό νοσοκομείο

4.4-Ουσιαστική μέριμνα σε θέματα υγείας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του δήμου.

4.5-Ουσιαστική φροντίδα για το κοινωνικό περιθώριο (ναρκομανείς, κ.α) σε συνεργασία με εξειδικευμένους κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, μακριά από λαϊκισμούς και αντικοινωνικές ακρότητες.   


4.6-Ουσιαστική κι ενεργή συμπαράσταση (και με νομική κάλυψη) στον αγώνα ιδρυμάτων, όπως είναι το Άσυλο Ανιάτων, αλλά και άλλα, που απειλούνται με κλείσιμο, ξεπούλημα της περιουσίας τους από επιτήδεια διοικητικά συμβούλια.ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Η συνεχής πτώση του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των οικογενειών οδηγεί ολόκληρα τμήματα του κοινωνικού ιστού στο περιθώριο και τον αποκλεισμό. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη κατάλυση της κοινωνικής συνοχής. Η ανάληψη από το Δήμο πρωτοβουλιών υποστήριξης και αλληλεγγύης, προς τους πλέον ασθενέστερους συμπολίτες μας, αποτελεί ύψιστη κοινωνική κι εθνική προτεραιότητα.    


ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Για το μέγιστο αυτό πρόβλημα, υφαρπαγής της στέγης και της γης των Αθηναίων πολιτών, η ανεξάρτητη δημοτική μας κίνηση μελετά με ειδικούς την ίδρυση Κτηματική Εταιρίας προστασίας δανειοληπτών (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Η κτηματική αυτή εταιρία θα αγοράζει ακίνητα από τράπεζες, που τα εκποιούν μαζικά στο 10-15% της αξίας τους και θα τα αποδίδει στους ιδιοκτήτες τους με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Η πλήρης ανάλυση του προφίλ αυτής της εταιρίας θα αναπτυχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας.  

ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Λόγω της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής η κοινωνική πρόνοια κι οι θεσμοί της καταρρέουν,  με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες ομάδες αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας να βρίσκονται εκτεθειμένες στον κίνδυνο εξόντωσης. Στην πραγματικότητα συντελείται η γενοκτονία των Ελλήνων. Σε αυτές τις συνθήκες η δημοτική πολιτική καλείται να προασπίσει τους θεσμούς παροχής κοινωνικής πρόνοιας, ακόμη και να τους υποκαταστήσει , όπου αυτό είναι δυνατό, με την εθελοντική βοήθεια συνειδητοποιημένων πολιτών.